comisia, europeană
Comisia Europeană (Sursă foto: Wallpaperflare)

România este unul dintre statele care va beneficia cel mai mult de noul instrumentar de redresare al Comisiei Europene, granturile alocate fiind de peste 19 miliarde de euro, conform Agerpres.

Valoarea totală a instrumentarului de redresare este de 750 de miliarde de euro. România este șaptea țară în ordinea volumului fondurilor alocate, cu 19,626 de euro. după Italia (81,8 miliarde de euro), Spania (77,32 miliarde de euro), Franţa (38,77 miliarde de euro), Polonia (37,69 miliarde de euro), Germania (28,8 miliarde de euro) şi Grecia (22,56 miliarde de euro).

Prin comparație, unei serii de state dezvoltate din UE au le-au fost alocate mult mai puține fonduri: Danemarca, 2,15 miliarde de euro, Belgia 5,48 miliarde de euro, Olanda, 6,75 miliarde de euro, Austria, 4,04 miliarde de euro, Finlanda, 3,46 miliarde de euro, şi Suedia, 4,69 miliarde de euro.

Potrivit Comisiei, banii pot fi accesați sub formă de granturi și împrumuturi, pentru obținerea lor fiind nevoie de depunerea unor proiecte ce sa justifice felul în care vor fi cheltuiți. Astfel, banii vor fi primiți la solicitarea statelor membre.

Hotărârea nu este definitivă. Pentru a fi pusă în aplicare, propunerea trebuie validată de toate cele 27 de state membre UE, care au păreri diferite vis-a-vis de subiect.