vaccinul rusesc provoaca efecte secundare
Vaccin / sursa: pixinio

Ieri, 27 august, primul contract pe care Comisia Europeană l-a negociat în numele statelor membre ale UE cu o companie farmaceutică a intrat în vigoare în urma semnării sale oficiale de către AstraZeneca și de către Comisie. Contractul va permite achiziționarea unui vaccin împotriva COVID-19 pentru toate statele membre ale UE, precum și donarea către țările cu venituri mici și medii sau redirecționarea către alte țări europene, potrivit site-ului  Comisiei Europene

Prin intermediul contractului, toate statele membre vor fi în măsură să achiziționeze 300 de milioane de doze de vaccin produs de AstraZeneca, cu opțiunea de a achiziționa suplimentar încă 100 de milioane de doze, care să fie distribuite proporțional cu populația.

Comisia continuă discuțiile privind încheierea unor acorduri similare cu alți producători de vaccinuri și a încheiat cu succes discuții preliminare cu Sanofi-GSK la 31 iulie, cu Johnson & Johnson la 13 august, cu CureVac la 18 august și cu Moderna la 24 august.

Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, a declarat: „Comisia lucrează non-stop pentru a pune la dispoziția cetățenilor UE un vaccin sigur și eficace împotriva COVID-19 cât mai rapid posibil. Intrarea în vigoare a contractului cu AstraZeneca este un pas important în acest sens. Aștept cu nerăbdare să îmbogățesc portofoliul nostru de potențiale vaccinuri datorită contractelor cu alte companii farmaceutice și colaborării cu parteneri internaționali pentru un acces universal și echitabil la vaccinare.”

AstraZeneca și Universitatea din Oxford și-au unit forțele pentru a crea și a distribui potențialul vaccin recombinant al universității, bazat pe un adenovirus, vizând prevenirea infecției COVID-19.

Vaccinul-candidat al AstraZeneca este testat deja în cadrul unor trialuri clinice de fază II/III de mare amploare, în urma unor rezultate promițătoare obținute în studii de fază I/II privind siguranța și imunogenitatea.

Decizia de a susține vaccinul propus de AstraZeneca se bazează pe o abordare științifică solidă și pe tehnologia utilizată (ChAdOx1, un vaccin recombinant bazat pe un adenovirus nereplicativ circulant la cimpanzei), pe viteza de livrare a unor mari cantități, pe costuri, pe partajarea riscurilor, pe răspunderea implicată și pe o capacitate de producție care să poată aproviziona întreaga UE, printre altele.