remdesivir
Remdesivir (sursa foto: Flickr)

Comisia Europeană a cumpărat doze de Remdesivir suficiente pentru a trata 500.000 de pacienți- un medicament care s-a dovedit a fi eficcient în tratarea pacienților de COVID-19. Acordul încheiat de Comisia Europeană cu compania producătoare Gilead spune că mai pot fi achiziționate, în plus, alte 500.000 de scheme de tratament, dacă va fi nevoie. 

Acesta va fi distribuit statelor membre, Marii Britanii, dar și altor state candidate pentru aderarea la UE (Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo și Bosnia și Herțegovina), potrivit unui comunicat de presă.

„Astăzi asigurăm accesul la Remdesivir pentru tratamentul a până la 500.000 de pacienți care au nevoie.  Prin achizițiile comune ale UE, dăm posibilitatea țărilor din întreaga Europă să își unească forțele și să obțină acces la echipamente și medicamente vitale. Suntem întotdeauna mai puternici împreună și aceasta este solidaritatea europeană în acțiunea împotriva COVID-19.”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.

Stocul de antiviral este pe sfârșite în mai multe state europene după ce cazurile de COVID au crescut. În această vară, SUA a cumpărat cea mai mare cantitate de Remdesivir.

Studiile au arătat că acest medicament reduce perioada petrecută în spital în cazurile grave de coronavirus.

Societatea Gilead şi-a extins capacitatea de producţie şi susține că poate satisface cererea de Remdesivir din SUA, estimând totodată că în luna octombrie va putea de asemenea să acopere nevoia la nivel global, chiar în eventualitatea unor viitoare valuri de COVID-19.