Coronavirus, România 30 august
Coronavirus în Romania

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat în ședința de marți seară o hotărâre ce stabilește noi măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS CoV-2. Astfel, masca de protecție va fi obligatorie și în spațiile deschise, în anumite intervale orare. Se propune și desfășurarea activității caselor de pariuri și cazinourilor, în intervalul orar 23:00 – 06:00, iar în același interval se interzice desfășurarea activității teraselor.

CNSU a făcut următoarele propuneri: 

 • Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.
 • Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea
  creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare
  respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.
 • Se exceptează această măsură următoarele categorii de persoane:
  a) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă
  solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută;
  b) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
 • Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23:00 – 06:00.
 • În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.
 • Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23:00 – 06:00.
 • Se propune modificarea excepției de la regulile distanțare fizică existente la nivelul plajelor neamenajate și a celor amenajate, în sensul în care distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți
  (părinți, bunici).

Hotărârea va fi comunicată tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Astăzi seară, Ministrul Sănătății a anunțat că respectivele măsuri se aplică începând cu 1 august.

Consultă documentul aprobat de CNSU: HCNSU nr. 37 din 24.07.2020.