Bilant Coronavirus 27 octombrie
Test coronavirus (sursă foto: Pixabay)

Un vaccin făcut de Universitatea din Oxford a fost testat. Acesta pare a fi sigur și a declanșat un răspuns imun-scrie BBC. Peste 1000 de persoane au participat la realizarea studiului. Oamenii de știință au descoperit că, după administrarea injecției, s-au creat anticorpi care ar putea lupta contra virusului. Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze.

Cercetătorii au luat un virus care provoacă răceala comună la cimpanzei și l-au modificat drastic, astfel încât să nu dăuneze oamenilor și să „semene” cu COVID-19. Aceștia spun că serul este sigur, însă mai mult de jumătate dintre cei care l-au testat au avut febră sau dureri de cap pe care le-au tratat cu paracetamol.

Deși rezultatele sunt promițătoare, încă se fac teste pentru ca vaccinul să aibă efect. Peste 10.000 de persoane vor participa la următoarea etapă de testări în Marea Britanie. Studiul a fost extins și în alte țări care au un număr mare de cazuri- precum Statele Unite, Brazilia și Africa de Sud.

Vaccinarea la scară largă ar putea fi posibilă, însă, de anul viitor- mai spun experții. Marea Britanie nu este prima țară care încearcă realizarea unui antidot contra COVID-19. Statele Unite și China încearcă, de asemenea, să găsească un vaccin.