Bilanț coronavirus 17 decembrie
Unitate COVID (sursă foto: Wikimedia Commons)

Ministerul Sănătății a publicat criteriile de externare a pacienților bolnavi de COVID-19, transmite Agerpres. Ordinul Ministerului Sănătății în care acestea sunt cuprinse a fost publicat joi în Monitorul Oficial.

Criteriile de Externare sunt:
– pacienții asimptomatici fără factori de risc vor fi internați în unități de izolare și tratament, pe care le pot părăsi după 48 de ore de la internare, cu condiția de a se izola la domiciliu pentru încă 12 zile, timp în care starea lor de sănătate va fi monitorizată de medicul de familie sau de DSP

– pacienții asimptomatici nu mai trebuie retestați după 14 zile de la diagnosticul inițial

– după izolarea la domiciliu, pacienții asimptomatici pot desfășura activități curente acasă și la locul de muncă dacă poartă mereu masca de protecție și păstrează distanța recomandată (acasă și la locul de muncă)

– pacienții asimptomatici cu factor de risc și pacienții cu simptome ușoare vor fi internați în spitale de faza a 2-a sau de suport, putând fi externați după minimum 10 zile de la internare. Aceștia vor fi retestați în a 8-a zi de la internare

– pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitale de faza 1 sau a 2-a, la terapie intensivă, sau în spitale suport dacă nu mai există locuri libere la ATI. Externarea se poate face după 14 zile, cu lipsa febrei pentru cel puţin 72 de ore şi ameliorarea simptomatologiei.

– pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor fi testați după 14 zile, dacă starea lor este ameliorată. Aceștia vor fi externați doar dacă medicul curant o consideră oportun, cu condiția izolării la domiciliu pentru o perioadă stabilită de medic.

– pacienții care prezintă dispnee la externare vor fi în continuare monitorizați

Citește și: Ministerul Sănătății a publicat criteriile de identificare a pacienților bolnavi de COVID-19