Wuhan

Dr. Zhong Nanshan, consilierul medical principal al guvernului chinez și imaginea luptei țării împotriva Covid-19, a confirmat, de asemenea, într-un interviu exclusiv pentru CNN, sâmbătă, că autoritățile locale din Wuhan, orașul în care noul coronavirus a fost raportat pentru prima dată în decembrie, au trecut sub tăcere detalii cheie despre amploarea focarului inițial.

China încă se confruntă cu „marea provocare” a unui potențial al doilea val de infecții cu Covid-19, experți de top a țării manifestând, având în vedere lipsa de imunitate în rândul comunității, o îngrijorare serioasă, în timp ce cursa de dezvoltare a unui vaccin continuă, potrivit CNN.

Până la începutul lunii februarie, China raporta până la 3.887 de cazuri noi pe zi. O lună mai târziu, cu toate acestea, cazurile zilnice au scăzut în drastic – în timp ce în SUA, numărul de infecții zilnice a izbucnit, de la 47 de cazuri noi pe 6 martie la 22.562 la sfârșitul lunii. Acum, viața din China revine lent la normal. Măsurile de restricție s-au ușurat și unele școli și fabrici s-au redeschis în toată țara.

Zhong este cunoscut drept „eroul SARS” din China, pentru combaterea epidemiei severe de sindrom respirator acut în 2003. De dată această, el a condus răspunsul țării împotriva coronavirusului, mai ales în etapele critice primare ale focarului.

Însă, Zhong afirmă că autoritățile chineze nu ar trebui să fie mulțumite de sitruatie, pericolul unui al doilea val de infecții fiind prezent. În ultimele săptămâni au apărut cazuri proaspete de coronavirus în China, în Wuhan, precum și în provinciile de nord-est.

Pe 20 ianuarie, Zhong a confirmat pe postul de televiziune de stat CCTV, că virusul poate fi transmis între oameni, după ce autoritățile sanitare din Wuhan au susținut săptămâni întregi că nu există dovezi clare pentru transmiterea de la om la om și că focarul a fost ” prevenit și controlat.”

Expertul chinez a făcut o afirmație care a fost pe buzele întregului mapamond în ultima vreme:
„Autorităților locale nu le-a plăcut să spună adevărul la acea vreme”, a spus Zhong.

Declarația să este una extrem de surprinzătoare, prin prisma faptului că, este un lucru cunoscut, în China, libertatea de expresie este un subiect tabu.