Donald, Trump, președinte, SUA
Donald Trump (sursa: gettyimages.com)

Președintele Donald Trump a declarat voluntar reporterilor, în cursul zilei de luni, că ia hidroxiclorochina, medicament pe care l-a numit esențial pentru coronavirus, potrivit CNN.

Acest anunț a fost cea mai recentă evoluție din campania de Trump, de săptămâni întregi, în sprijinul medicamentului, în ciuda mai multor rapoarte și studii care au pus sub semnul întrebării eficacitatea acestuia în tratarea pacienților cu coronavirus.

Hidroxiclorochina este un medicament anti malarie, folosit adesea și în tratarea bolilor autoimune, cum ar fi lupus.

Președintele, care a fost testat în mod constant negativ pentru coronavirus, a părut să sugereze că ia medicamentul că o modalitate de a preveni infectarea, lucru pe care a susținut că și lucrătorii din prima linie îl fac.

Există mai multe studii în curs de desfășurare în SUA pentru a vedea dacă hidroxiclorochina împiedică cu succes lucrătorii medicali de prima linie să se infecteze cu virusul. Cu toate acestea, Administrația pentru Alimente și Medicamente nu a aprobat hidroxiclorochina că măsură preventivă împotriva coronavirusului iar această  nici nu este autorizată că tratament pentru coronavirus în afară spitalelor. De fapt, FDA a avertizat împotriva utilizării hidroxiclorochininei sau clorochininei pentru Covid-19 în afară mediului spitalicesc sau a unui studiu clinic din cauza riscului de a avea probleme de ritm cardiac.

La începutul lunii aprilie, centrul de sănătate Henry Ford din Michigan a lansat primul studiu pe scară largă din SUA privind eficacitatea hidroxiclorochinei în prevenirea sau împiedicarea Covid-19. 3.000 de lucrători în domeniul sănătății din sud-estul Michigan, selectați pentru studiu au primit fiecare flacoane nemarcate, fie cu o doză zilnică de hidroxicloroquina, fie cu un placebo.

După opt săptămâni, cele trei grupuri vor fi comparate pentru a vedea dacă medicamentul a avut vreun efect. Rezultate preliminare sunt așteptate, probabil, în august.

Avand in vedere starea oarecum incipienta in care se afla aceste studii, presedintele Donald Trump se lanseaza din nou in afirmatii hazardate, pe care insa, conform obiceiului, le sustine cu toata taria.