Testarea a 500.000 de persoane pe săptămână pentru coronavirus ar putea salva 2.500 de vieți, declară la RFI eurodeputatul PSD Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul Clinic de Urgență ”Nicolae Oblu” din Iași. El consideră că testarea extinsă este vitală.

Tudor Ciuhodaru militează pentru o testare extinsă a populației, pe fondul coronavirusului: ”Această testare extinsă a tuturor celor suspecți, expuși, asimptomatici, planul B pe care-l tot propun, dar nu aude nimeni, este vitală în principal pentru controlul răspândirii acestui coronavirus”.

Eurodeputatul spune că ”astfel, rata de infectare se poate reduce semnificativ (…). Astfel, am putea face izolarea activă, inclusiv a celor asimptomatici. Uitați-vă și dvs. ce se întâmplă la ora actuală în spitalele din România, sunt adevărate focare care tot explodează, pentru că tocmai pe de o parte, vorbim despre pacienți care nu sunt testați, pentru că nu au fost niciodată incluși în schema de testare a Ministerului Sănătății, în acea definiție de caz, patru din cinci pacienți care sunt infectați cu coronavirus sunt asimptomatici, iar pe de altă parte, vorbim despre cadre medicale care se pot infecta și în spital, dar și în afara spitalului, ținând cont de transmiterea comunitară și pot face adevărate infecții nosocomiale cu coronavirus”.

Tudor Ciuhodaru precizează că ”la nivelul UE s-a pus problema că scăderea numărului deceselor, adică dacă facem testare extinsă, creșterea numărului de testări cu 1% duce la o scădere a deceselor cu 0,56%. Așa că testarea a 500.000 de persoane pe săptămână, cum face Anglia sau Germania în acest moment, poate salva 2.500 de vieți”.