sursa: commons.wikimedia.com

Direcția Generală de Asistență Socială București anunță că va face plângere penală împotriva Direcției de Sănătate Publică din Capitală din cauză că, deși la Centrul Rezidential de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente Berceni au fost depistați pozitiv cu coronavirus 47 de rezidenți și 28 de angajati, DSP București a declarat că nu are posibilitatea să testeze persoanele din centru, potrivit HotNews.ro.

Potrivit prevederilor legale, DSP are obligația să testeze angajații centrului de două ori pe lună, iar rezidenții trebuie testați la apariția simptomelor sau a unui caz de infectare cu virusul.

Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) transmite, printr-un comunicat de presă, că „după ce a așteptat timp de trei zile ca DSP să efectueze testarea celor din Centrul Rezidențial din Berceni, pentru a urgenta procedura și pentru a suplini lipsa de reacție a DSP, DGASMB a efectuat testarea prin resurse interne desi, potrivit legislației în vigoare, personalul centrelor rezidențiale trebuie testat de către DSP, de doua ori pe luna, iar beneficiarii trebuiau testați la apariția primului caz sau a simptomelor”, potrivit Mediafax.

DGASMB informează că testarea celor 479 de persoane (personal și beneficiari) s-a efectuat vineri și sâmbăta, după ce un beneficiar al centrului a fost internat în spital pentru o afecțiune acuta, moment în care a fost depistat pozitiv la infectarea cu noul coronavirus.

În prezent, toți beneficiarii și angajații care au fost depistați pozitivi sunt asimptomatici și au fost internați, în funcție de patologiile asociate, la spitalele Colentina, dr. Victor Babeș, dr. Marius Nasta, Monza și spitalul de la institutul „Ana Aslan” din Otopeni.