Coronavirus, Franța
Coronavirus în Franța (sursa foto: Bloomberg Markets and Finance )

Franța a raportat un nou record de infecții cu coronavirus joi, o zi după ce guvernul a anunțat noi restricții asupra barurilor și restaurantelor din marile orașe, care au provocat nemulțumiri din partea politicienilor locali și proprietarilor de afaceri, scrie France24

Cifrele din ”Public Health France” au arătat că 16.096 de persoane au fost confirmate pozitive pentru Covid-19 în ultimele 24 de ore, un nou record de infectări zilnice.

În replică, guvernul centrist al președintelui Emmanuel Macron a anunțat miercuri o serie de noi măsuri pentru a încerca să încetinească răspândirea bolii, inclusiv închiderea tuturor barurilor și restaurantelor din Marsilia și ore de închidere mai devreme în Paris și alte părți ale Franței.

Confruntat cu criticile primarilor din Paris și Marsilia, provocări legale și apelurile unor proprietari de baruri pentru a sfida noile ordine, prim-ministrul Jean Castex a cerut „responsabilitate” și a sugerat că oponenții săi se gândesc doar la politică.

„Ceea ce nu vreau este să ne întoarcem în martie”, a spus el, referindu-se la unul dintre cele mai stricte carantine din Europa, în care francezii au fost obligați să completeze formularele pentru a părăsi propriile case.

Orașul portuar Marsilia a fost pus în „alertă maximă”, în timp ce Parisul și alte 10 orașe se află în „alertă ridicată”, al doilea nivel al unui nou sistem de măsuri de control al infecției cu COVID-19.

Întâlnirile publice din toate aceste orașe, care includ Bordeaux și Lyon, au fost limitate la 10 persoane, iar participarea la evenimente sportive mari sau concerte la 1.000.

Primarul de stânga al Marsiliei a obiectat că nu a fost consultată cu privire la ordinele de închidere a barurilor, restaurantelor și a facilităților sportive și a insistat că măsurile luate la nivel local încep să încetinească focarul.

„Sunt supărat pentru că nu a existat nicio consultație”, a spus primarul Michele Rubirola, ea însăși medic.

Între timp, numărul pacienților cu coronavirus din spitalele din Paris s-a dublat în trei săptămâni, de la 150 la 330 și probabil ar ajunge la 600 până la sfârșitul lunii, a declarat directorul adjunct Francois Cremieux.

Numărul de pacienți cu Covid-19 aflați în terapie intensivă au urmat o curbă similară ascendentă, de la 50 în urmă cu trei săptămâni la 132 miercuri și probabil peste 200 până săptămâna viitoare, a spus el.