Gabriela Firea (sursă foto: Facebook)

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a afirmat sâmbătă că spitalele din capitală dispun de suficiente paturi pentru tratarea pacienților bolnavi de coronavirus, transmite Agerpres. Declarațiile primarului le contrazic pe cele făcute de șeful DSU, Raed Arafat.

Vineri seara, Raed Arafat, șeful Direcției pentru Situații de Urgență a declarat că în spitalele din București nu mai există paturi libere pentru tratarea pacienților bolnavi de coronavirus. Ca răspuns, Gabriela Firea declară contrariul, susținând că socotelile Guvernului sunt raportate doar la cele 6 spitale alocate persoanelor infectate de coronavirus.

„Subliniez încă o dată faptul că raportările Ministerului Sănătăţii se referă doar la numărul de paturi normale şi de ATI alocate în martie pentru tratarea infecţiei Covid 19 în spitalele de linia 1, 2 şi suport, adică 6 la număr (Victor Babeş, Matei Balş, Colentina, Marius Nasta, Carol Davila, Maternitatea Bucur) şi nu la toate paturile normale şi de ATI din spitalele bucureştene, în număr de 45!!”, a postat Gabriela Firea pe Facebook.

Firea acuză Ministerul de incapacitatea de a mobiliza personalul necesar pentru a transforma mai multe dintre spitale în unități de tratare Covid-19. Primarul consideră că există suficiente resurse, dar că acestea nu sunt eficient folosite, tocmai pentru a crea panică.

De asemenea, primarul susține și că instituția pe care o conduce pune la dispoziția Ministerului Sănătății 20 din cele 25 de ventilatoare mecanice mobile achiziționate de municipalitate.

În contextul în care numărul îmbolnăvirilor a atins în București 4.172 de cazuri, secțiile de Terapie Intensivă dedicate până acum pacienților bolnavi de coronavirus sunt pline. Una dintre soluțiile propuse de Arafat ar fi ca cei bolnavi de COVID-19 să fie transportați la alte spitale, din alte orașe.

Șeful DSU a mai declarat că se așteaptă ca cifra de îmbolnăviri care va fi raportată sâmbătă să fie aproape de 900 de persoane infectate .