sursa: Facebook

Aproximativ 50 de gropari lucrează  într-un cimitir din Jakarta, Indonezia, uneori chiar și mai mult de 15 ore pe zi, pe un salariu echivalentul a 290 de dolari lunar. Ei sapă cel puțin 20 de gropi zilnic și fac față cu greu deceselor cauza de noul coronavirus, scrie AFP

Groparul Junaidi Hakim țipă la colegii săi pentru a se grăbi cu săparea gropilor. Aceștia se mută rapid de la săparea gropilor la îngroparea cadavrelor. Groparul spune că cea mai complicată parte este atunci când manevrează sicriul pentru că sunt conștienți că ar putea contacta virusul. Ei se simt ușurați după ce termină de îngropat pe cineva.

Hakim spune cu îngrijorare că ambulanțele nu se opresc niciodată din a le aduce noi cadavre. Mai mult, rudele nu pot să se apropie de groapă pentru a-și plânge decedații.

Un alt gropat spune că în 33 de ani, de când practică această meserie, nu a fost niciodată atât de obosit. Acest lucru se datorează atât căldurii tropicale cât și faptului că ne aflăm în perioada Ramadanului, majoritatea populației alegând să nu mănânce sau bea cât timp soarele nu apune.

Groparii nu au știut la început nimic despre acest virus. După ce pandemia a ajuns și la ei, aceștia și-au procurat măști.

Ceea ce le dă speranță acestor bărbați este, după spusele lor, faptul că reușesc să contribuie la odihnirea în pace a decedaților.