coronavirus, India
India are peste 8 milioane de infecatri cu coronavirus

Specialiștii afirmă că sezonul festivalului ar putea provoca creșteri ale acestui număr. Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la impactul iernii mai reci și mai uscate și a poluării crescute asupra nivelurilor de virus, potrivit SkyNews.

India a devenit a doua țară care a înregistrat peste opt milioane de cazuri de coronavirus, pe fondul temerilor privind o creștere suplimentară din cauza unei serii de festivaluri hinduse viitoare – inclusiv Diwali.

Cele mai recente cifre ale ministerului sănătății au raportat 49.881 de infecții și 517 decese în ultimele 24 de ore – aducând numărul total al cazurilor peste 8,04 milioane, iar numărul de decese la 120.527.

În timp ce rata infecției zilnice scade la nivel național, capitala Indiei, New Delhi, a înregistrat miercuri cea mai gravă zi înregistrată, cu 4.853 de cazuri noi de coronavirus, după ce reușise să scadă sub 1.000 pe zi luna trecută.

Dr. T Jacob John, un virusolog retras, fost șef al departamentului de virologie la spitalul CMC, Vellore, sudul Indiei, a avertizat că în majoritatea părților țării curba infecției nu a fost niciodată aplatizată.

El a adăugat că sezonul festivalului ar putea provoca o creștere a ratei infecțiilor, deoarece oamenii s-au adunat fără măști și distanțe fizice. Arvind Kumar, medic în capitală, a declarat: „Sunt șocat, dar nu surprins. Se pare că există un sentiment de satisfacție în nerespectarea normelor de mascare și distanțare”.

Magazine, companii, trenuri și cinematografe au fost toate redeschise, iar a treia cea  mai mare provincie a țării, Bihar – cu o populație de 122 milioane de locuitori – a organizat alegeri.

Și, pe lângă faptul că este în prezent luna Kartika – cea mai sfântă lună din calendarul hindus, cu festivaluri care includ cele cinci zile de Diwali viitoare – iarna va aduce vreme mai rece și mai uscată.

Există temeri conform carorara condițiile – și creșterea asociată a nivelurilor de poluare – vor duce la o creștere a cazurilor de COVID-19 și a altor boli respiratorii în cea mai populată democrație din lume.