Eutanasie pasiva
Belgia / sursa: pexels

Profesorul Benoit Frydman a vorbit despre o „crimă în masă”, pentru a descrie tragedia umană care a avut loc în casele de îngrijire a persoanelor în vârstă din Belgia. O comisie specială a parlamentului federal va trebui să stabilească responsabilitățile în gestionarea haotică a crizei Covid în aceste unități, potrivit smartradio.ro.

„Ar fi putut fi salvate vieți în căminele de bătrâni” este concluzia finală a raportului realizat de organizația Medici fără Frontiere (iulie 2020) privind gestionarea pandemiei în casele de bătrâni din Belgia.

Planul federal, elaborat împreună cu oamenii de știință, urmărea să evite saturația în spitale. Era esențial să se asigure un număr suficient de paturi în unitățile de terapie intensivă. Dar casele de bătrâni? Au fost uitate, spune raportul Medici Fără Frontiere. 64% din totalul deceselor au fost raportate în caselor de bătrâni, sau aproximativ 6.000 de victime.

Mai mult, bătrânii au fost ținuți în afara spitalelor. Nu suntem în stare să-i salvăm, s-a spus, așa că nu ne ocupam de ei. Shirley Doyen, managerul unui azil de bătrâni din Jette: „Am sunat la toate spitalele, au spus: nu, vor rămâne în ambulanță, nu vor merge la terapie intensivă, păstrează-i la tine. Dar cum îi tratez? « Dă-le paracetamol și pune-i pe oxigen, iar dacă asta nu merge, dă-le morfină”.

În 24 martie, Societatea belgiană de gerontologie și geriatrie publică o directivă clară: „Ocupanții centrelor de bătrâni care sunt foarte slăbiți și contaminați de coronavirus nu vor fi spitalizați.”. Directiva este asumată. Sandra De Breucker, vicepreședinte al Societății belgiene de gerontologie și geriatrie: „Când suntem într-o situație de criză, nu ne aflăm într-o lume ideală. Dacă am fi ajuns la saturație, am fi fost de acord să sprijinim această directivă. Mi-o asum pe deplin.”.

În plină criză, doctorul Philippe Delsupehe, medic generalist într-o casă de bătrâni: „Aceasta este eutanasie pasivă, este inacceptabilă”, a spus el la televiziunea belgiană. Astăzi el merge mai departe: „Dacă am fi avut testele de la început, echipamentul de protecție, suficient oxigen, jumătate din decese nu s-ar fi produs”.

Personalul căminelor de bătrâni nu a scăpat nevătămat de acest coșmar. „Ne simțim triști, supărați și, de asemenea, vinovați că nu am fost la înălțime. Am făcut tot ce am putut pentru a-i salva”, ne-a spus altul, „dar dacă există un al doilea val, cum va fi?”.

Comisia specială a parlamentului va reveni la acest episod dureros, chiar rușinos. „O crimă în masă”, a spus profesorul Benoit Frydman. Am lăsat bătrânii să moară pentru că erau prea fragili și prea bătrâni?”.