boris, johnson, carantină, națională
Boris Johnson anunță carantina națională (sursa: wikipedia commons)

Premierul Boris Johnson a anunțat miercuri o relaxare suplimentară, lăudând eforturile „incredibile” ale țării sale de a combate coronavirusul, potrivit AFP.

Dar aceste anunțuri menite să aducă puțin mai multă liniște britanicilor au fost umbrit de declarațiile îngrijorătoare ale unui om de știință care sfătuiește guvernul.

În fața unei comisii parlamentare, acesta din urmă, epidemiologul Neil Ferguson, a declarat că, prin stabilirea crantinei cu o săptămână mai devreme, și nu pe 23 martie, Regatul Unit ar fi redus „cel puțin jumătate din numărul final de morți” .

Boris Johnson a reacționat susținând că deocamdată este „prematur” să răspundă la toate aceste întrebări. „Deciziile corecte au fost luate la momentul potrivit”, a spus el.

Conform numărului oficial raportat miercuri, 41.128 de persoane testate pozitiv (+245) au murit de Covid-19 în Marea Britanie.

Potrivit consilierului științific al guvernului, Patrick Vallance, „epidemia se retrage, dar nu rapid”, cu o estimare de la 5.000 la 6.000 de contaminări pe zi.

„Nu suntem încă la sfârșitul acestei epidemii ci la mijloc”, a adăugat șeful serviciilor de sănătate, Chris Whitty.