Sistemul Național de Sănătate al Marii Britanii (NHS) lucrează la dezvoltare unei aplicații ce va urmării răspândirea COVID-19 în rândul cetățenilor britanici, notează The Guardian .

Aplicația va alerta utilizatorii care au intrat în contact cu persoane care raportează prezența unor simptome corespunzătoare covid-19. Dezvoltarea acesteia face parte din strategia Guvernului Britanic de a slăbi măsurile de izolare, monitorizând însă apariția noilor cazuri.

Cum funcționează?

Folosind tehnologia Bluetooth, aplicația monitorizează dispozitivele în preajmă cărora se află telefonul utilizatorului. Datele rămân confidențiale între utilizatori. În cazul în care o persoană descoperă că este bolnavă, aceasta trebuie să alerteze aplicația cu privire la starea sa de sănătate. Datele strânse de telefonul persoanei bolnave sunt încărcate apoi într-un server central, iar toți utilizatorii cu care a intrat în contact primesc o alertă pe propriile telefoane.

Va da rezultate?

Deocamdată aplicația este testată pe Insula Wight, unde mai mult de jumătate din populație a descărcat-o. Până la sfârșitul lunii mai, dezvoltatorii speră să extindă suprafața de testare la nivelul întregii țări. Pentru ca aplicația sa fie eficientă, este nevoie ca cel puțin 60% din populația Marii Britanii să o folosească. Însă cazurile persoanelor care nu acces la internet sau care nu au decât cunoștințe minimale în utilizarea acestuia vor ridica probleme.