sursa: Pixnio.com

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, consideră că epidemia de coronavirus este controlabilă și că de la 15 iunie se pot pregăti noi măsuri de relaxare, transmite Digi24. Dacă se păstrează trendul descendent al cazurilor, din august ne-am putea întoarce la o viață de „cvasi-normalitate”, însă în caz contrar, restricțiile ar putea fi reintroduse.

Nelu Tătaru consideră că pandemia poate fi ținută sub control cu ajutorul populației, declarând că responsabilitatea pentru respectarea normelor în vigoare revine cetățenilor.

Ministrul a estimat că epidemia de coronavirus s-ar putea încheia cu un bilanț de 20.000 de îmbolnăviri, dat fiind numărul în scădere al cazurilor.

Printre măsurile care rămân în vigoare de la 1 iunie, moment în care se intră într-o nouă etapă de relaxare, se numără luarea temperaturii persoanelor care intră în marile magazine și instituții.

După 15 iunie, în a treia etapă de relaxare, este posibil să se renunțe la măști, în funcție de evoluția pandemiei. De asemenea, e posibil să se renunțe și la perioada de două săptămâni de izolare a persoanelor care se întorc din străinătate. „Ne gândim ca la sfârşitul lui iulie – august, să ajungem la o viaţă cvasi-normală, urmând să fim pregătiţi în eventualitatea celui de-al doilea val”, a spus Nelu Tătaru.

În cazul în care va fi înregistrată o creștere bruscă a numărului de îmbolnăviri și a pacienților care au nevoie să fie internați la secțiile ATI, este posibil să se revină la restricții mai dure.