lyon
Lyon (sursa foto: Wikipedia)

Orașele franceze Lyon, Lille, Grenoble și Saint-Étienne vor intra în alertă maximă de coronavirus de sâmbătă, a declarat joi ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran. Decizia vine după o explozie de cazuri de coronavirus în ultimele săptămâni, informează France24

Parisul, Marsilia și teritoriul de peste mări al Guadelupei au fost, de asemenea, puse în alertă maximă în ultimele săptămâni, ducând la închiderea barurilor și cafenelelor locale.

Véran a adăugat că situația din Toulouse și Montpellier este îngrijorătoare și că aceste orașe ar putea fi mutate la nivelul maxim de alertă Covid-19 începând cu săptămâna viitoare.

Anunțul lui Véran a apărut la scurt timp după ce oficialii au raportat joi 18.129 de noi infecții cu Covid-19, numărul zilnic rămânând peste 18.000 pentru a doua zi, după maximul istoric de miercuri, de 18.746.

Ministrul sănătății a îndemnat publicul să ajute la combaterea virusului, purtând măști și păstrând o distanță sigură față de ceilalți, chiar și acasă, unde a existat o creștere îngrijorătoare a numărului de tineri care infectează membrii mai în vârstă și mai vulnerabili ai familiei.

Între timp, spitalele din regiunea Paris au trecut joi în regim de urgență, anulând concediile personalului și amânând operațiunile neesențiale, deoarece pacienții cu coronavirus reprezentau aproape jumătate din toți pacienții din unitățile de terapie intensivă.

Numărul de persoane spitalizate pentru Covid-19 s-a ridicat la un maxim în ultimele trei luni, 7.624 la nivel național, o creștere de 88 în 24 de ore. Acest total este încă mai mic decât vârful de 32.292 din 14 aprilie, dar în creștere față de un minim din 29 august, de 4.530.

Încă 11 pacienți au fost introduși la terapia intensivă, ceea ce reprezintă un număr de 1.427, de aproape de patru ori mai mare decât un minim de 371 din 31 iulie.

Numărul persoanelor din Franța care au murit din cauza Covid-19 a crescut cu 76, o cifră mai mare decât media de șapte zile de 73, iar bilanțul total este acum 32.521.