coronavirus, covid-19, medici, echipament, asimptomatici
Spitalul covid din Iasi, este functional doar pe jumatate

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a întrunit joi consensul deputaţilor, după mai multe ore de dezbateri în Comisia juridică, iar grupul Pro România a votat împotriva acestuia.

Actul normativ urmează să fie transmis Senatului pentru dezbatere și adoptare.

  • Izolarea va fi obligatorie pentru bolnavi, carantina va fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană și se aplică suspecților.
  • Ordinul DSP poate fi atacat in instanță.

Votul a venit după ce Comisia juridică a adoptat un raport favorabil la proiectul Guvernului privind carantinarea și izolarea, fiind acceptate mai multe amendamente convenite și în urma discuției cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Au fost 266 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă”, 8 abține, iar un deputat nu a votat.

Liderul Grupului Pro Europa, Victor Ponta, a anunţat că nu susţine proiectul de lege, pentru „că are foarte multe posibile abuzuri împotriva românilor”.

„Dacă n-am avut ocazia să citim ce se votează, azi, cum de fapt n-a citit niciun deputat care va vota, noi, cei de la Pro România, suntem consecvenţi, o să votăm împotriva unei legi care are foarte multe restricţii, interdicţii şi foarte multe posibile abuzuri împotriva românilor. Regret faptul că în continuare majoritatea din Parlament votează asemenea legi care după aceea se dovedesc scrise prost, folosite împotriva românilor”, a motivat Ponta.