vaccin, , covid-19
Vaccin (sursa foto: Store medisinske leksikon)

Organiza Mondială a Sănătății susține decizia companiei AstraZeneca de a amâna testele pentru vaccinul anti-COVID. „Un apel de trezire” pentru cei care cred că dezvoltarea unui vaccin este un drum rapid și drept reprezintă această pauză a studiilor clinice-mai precizează OMS- potrivit CNBC.

„Cred că acesta este un lucru bun … poate un apel de trezire sau o lecţie pentru ca toată lumea să recunoască faptul că există urcuşuri şi coborâşuri în cercetare, există urcuşuri şi coborâşuri în dezvoltarea clinică şi trebuie să fim pregătiţi pentru acestea. Sperăm că lucrurile vor putea merge mai departe, dar depinde. Depinde de multe lucruri şi trebuie să aşteptăm să vedem detaliile a ceea ce s-a întâmplat de fapt,” a declarat Soumya Swaminathan, directorul ştiinţic al OMS.

Organizația Mondială a Sănătății spercă ca testele să fie reluate curând, însă această decizie va fi luată de un grup de experți independenți. În plus, OMS adaugă că este normal ca studiul să fie întrerupt și că oamenii „nu trebuie să fie dezamăgiți”.

”Există un protocol pentru ceea ce trebuie făcut atunci când apare ceva. Dacă este un efect secundar uşor, sunt lucruri de făcut. Dacă este o reacţie gravă, aşa cum a fost în acest caz, a fost un efect secundar sever, prin urmare procesul a fost oprit. Şi din nou, aceasta este o procedură normală,” a precizat dr. Soumya Swaminathan.

Compania AstraZeneca a anunțat că suspendă studiul clinic al vaccinului împotriva COVID-19, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford,  după ce un pacient a avut o reacție adversă gravă.