Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri la Brăila că deschiderea restaurantelor care își primesc clienții în spații închise ar fi o măsură prematură, care ar putea duce la creșterea numărului de îmbolnăviri, conform Agerpres. 

Declarația a fost făcută ca răspuns la întrebarea potrivit căreia unele patronate din turism vor da în judecată Guvernul dacă restaurantele din hoteluri nu vor fi deschise de la 15 iunie.

Premierul a declarat că redeschiderea restaurantelor ar avea un risc epidemiologic major, dat fiind numărul mare de persoane care s-ar afla simultan în același spațiu, fără să poarte mască în timp ce mănâncă. Ludovic Orban a adăugat că deja patronii de restaurante au posibilitatea de a-și servi clienții pe terasele anexate, sau pot comercializa mâncare prin servicii de livrare și room service.

Ludovic Orban a declarat și că o nouă relaxare a măsurilor va fi pregătită pentru data de 1 iulie, când majoritatea activităților vor putea fi reluate.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a transmis, miercuri, un comunicat de presă în care afirmă că va da în judecată Guvernul, dacă restaurantele hotelurilor nu se vor redeschide, fapt ce ar constitui un dezavantaj pentru operatorii turistici din România, prin comparație cu operatorii turistici din țările vecine. Președintele FPTR a atras atenția și asupra faptului că aproximativ 500.000 de români și-au achiziționat deja pachete de vacanță cu mese incluse, care nu vor putea fi servite clienților în condițiile actuale.