Ludovic Orban
Ludovic Orban

Premierul României, Ludovic Orban, a susținut miercuri seară o declarație la Palatul Victoria. Acesta a vorbit despre situația actuală a epidemiei de coronavirus din țara noastră, trăgând un semnal de alarmă cu privire la nerespectarea regulilor. 

„Am simțit că este obligația mea să fac această declarație”, a început Prim-ministrul.

În ultimele 4 săptămâni, am înregistrat o creștere a numărului de cazuri de la săptămână la săptămână, spune Orban. El punctează că acest lucru s-a întâmplat în condițiile în careabordarea măsurilor de relaxare a fost graduală, spre deosebire de alte țări. Premierul crede că o cauză creșterii este nerespectarea regulilor de protecție.

Ludovic Orban a declarat și că Guvernul a luat măsurile necesare pentru protecția românilor în fiecare situație creată, dar face acum apel la Parlament pentru „a da undă verde” legii carantinei și izolării.

În continuare, Orban face un apel că doar Guvernul sau autoritățile singure nu pot „stăvili epidemia”, fiind nevoie de implicarea celorlalte instituții.

Guvernul nu dorește să reinstituie nicio restricție, nu dorește să ia nicio măsură pentru a afecta economia, economia românească fiind oricum grav afectată, spune Orban. Dar, dacă va fi nevoie, va fi luată orice măsură se impune pentru că se prețuiește sănătatea românilor.

În încheiere, Orban a ținut să menționeze că virusul nu iartă pe nimeni: „Atunci când cineva se expune, îi pune în pericol și pe cei dragi, familie, colegi, prieteni. Dacă credeți că acest virus nu este un pericol și nu vă pasă de el, măcar să vă pese de tatăl, mama, fratele, sora, prietenii, colegii sau dumneavoastră”, a tranșat Ludovic Orban.

Mai devreme, Klaus Iohannis a dat și el declarații, susținând că este o zi tristă din cauza numărului mare de infectări, dar și că, dacă situația o va cere, se pot lua din nou măsuri restrictive.