sursa: Pixabay
Mască de protecție Sursă foto: Pixabay

Ordinul privind obligativitatea purtării măştii a fost publicat în Monitorul Oficial. Conform acestuia, masca trebuie purtată în orice spaţiu public închis, în spaţii comerciale, în mijloacele de transport în comun, dar şi la locul de muncă, fiind totuși și câteva excepții.

Varianta inițială a acestui ordin a fost prezentată sub formă de comunicat acum trei zile. În varianta publicată azi-noapte în Monitorul Oficial, au fost scoase unele categorii, exceptate inițial, după discuții dintre premierul organ și ministrul Nelu Tătaru.

Inițial, pe lista celor exceptați de la portul măștii erau angajați care lucrau în același birou, dar aveau între ei o distanță de cel puțin doi metri. În formula final, a fost scoasă această categorie și poți să nu porți mască dacă lucrezi singur într-un birou.

S-au făcut modificări și în privința vorbitorilor în public. S-a adăugat condiția că aceștia pot să nu poarte dacă în public să nu se afle mai mult de 16 persoane. Inițial era doar o condiție: să se afle la o distanță de cel puțin trei metri față de oamenii din public.

În ceea ce privește elevi și studenți, pentru că se apropie începutul lunii iunie când vor începe cursurile de pregătire pentru examene și implicit examenele, în varianta inițială era prevăzută o excepție pentru elevi cu condiția respectării distanței de trei metri. Acestă excepție a fost scoasă în varianta publicată în Monitorul Oficial.

Tot azi-noapte, în Monitorul Oficial, a fost publicat și un ordin referitor la culte. S-a stabilit că până la 16 credincioși pot lua parte la slujbe private și a renunțat la prevederea că împărtășania se face doar cu obiecte de unică folosință.