copil, trăind, sărăcie
Copil trăind în sărăcie (sursa foto: Wikimedia Commons)

Pandemia de coronavirus şi măsurile de izolare au dus la creşterea cu 150 de milioane a numărului de copii care trăiesc în sărăcie, potrivit unei analize publicată joi de UNICEF şi Salvaţi Copiii, citată de dpa și Agerpres.

De la începutul pandemiei, a fost înregistrată o creştere cu 15% a numărului de copii care trăiesc în sărăcie în ţările cu niveluri de venit scăzute şi medii, numărul total al copiilor aflaţi în această situaţie ridicându-se la circa 1,2 miliarde, potrivit celor două organizaţii.

Raportul mai precizează că cei care sunt deja săraci se adâncesc în această situație, lucru ce se va accentua și în următoarele luni.

„Familii care erau pe punctul de a scăpa de sărăcie au fost trase înapoi sub prag, iar altele cunosc niveluri de sărăcie cu care nu s-au mai confruntat până acum”, a concluzionat directoarea executivă a UNICEF, Henrietta Fore, într-un comunicat.

„Şi mai îngrijorător este că ne aflăm mai aproape de începutul acestei crize decât de sfârşitul ei”, se menţionează în comunicat.

Agenţiile trag un semnal de alarmă că guvernele trebuie să extindă rapid aria de acţiune a sistemelor de protecţie socială, accesul la asistenţă medicală şi capacităţile de învăţământ de la distanţă.

„Copiii care rămân în urmă cu educaţia au un risc sporit de a fi forţaţi să muncească sau să se căsătorească prea devreme şi de a fi prinşi în ciclul sărăciei ani la rând de acum înainte”, a punctat Inger Ashing, directoare executivă a organizaţiei Salvaţi Copiii.

Analiza se bazează pe studierea situației în peste 70 de ţări a accesului adecvat al copiilor la educaţie, medicamente, alimente, condiţii de locuit, sisteme de salubritate şi apă.