Irlanda intra in lockdown timp de sase saptamani / sursa: wikipedia commons

Micheal Martin a declarat că noile măsuri ale Irlandei sunt „probabil cel mai strict regim al Europei”, potrivit Sky News.

Irlanda va reveni la cel mai înalt nivel de restricții asupra coronavirusului începând miercuri de la miezul nopții – prim-ministrul sugerând că țara va putea sărbători Crăciunul „într-un mod semnificativ” dacă noul blocaj este luat în serios.

Micheal Martin a avertizat că dovezile unei situații potențial grave în săptămânile următoare sunt acum „prea puternice” pentru a fi ignorate și restricțiile actuale „nu sunt suficiente”.

El le-a cerut irlandezilor să ia în serios amenințarea COVID-19 – și a subliniat că nu este posibilă abordarea „imunității turmei”.

Martin a declarat luni națiunii într-o adresă: „Dacă ne vom strădui cu toții în următoarele șase săptămâni, vom avea ocazia să sărbătorim Crăciunul într-un mod semnificativ.

„Nu va fi același Crăciun de care ne-am bucurat în anii trecuți, dar dacă urmăm aceste noi reguli, va fi un moment foarte special și ne va oferi o pauză de greutățile din ultimele șapte luni.”

În ciuda faptului că a descris noile măsuri de „Nivelul 5” drept „probabil cel mai strict regim al Europei”, liderul irlandez a spus că blocarea completă „pur și simplu nu este o opțiune realistă” și se vor face anumite excepții.

Deși magazinele neesențiale vor fi forțate să închidă, iar barurile și restaurantele vor putea funcționa doar pe bază de livrare, școlile și instituțiile de îngrijire a copiilor nu vor fi afectate.

Martin a mai spus că este „esențial” ca industria construcțiilor să poată continua și a confirmat că și cele mai multe fabrici vor rămâne deschise.

Taoiseach a promis să extindă sprijinul financiar pentru persoane fizice și companii – și să acorde prioritate implementării serviciilor de sănătate mintală.

Conform planului de nivel 5, nicio reuniune socială sau familială nu are voie să aibă loc în interior sau în aer liber, iar nunțile vor rămâne limitate la 25 de persoane până la sfârșitul anului.