smog, praf, shanghai, china
Smog și praf în Shanghai, China (sursa foto: Flickr)

Coreea de Nord și-a avertizat cetățenii să rămână în interior, spunând că praful galben sezonier care suflă din China ar putea duce noul coronavirus în țară, potrivit Reuters.

„Pe măsură ce noile infecții cu coronavirus continuă să se răspândească în întreaga lume, nevoia de a face față prafului galben și de a lua măsuri amănunțite a devenit tot mai critică”, a declarat joi oficialul partidului din Coreea de Nord, Rodong Sinmun.

Afirmația că virusul care provoacă COVID-19 s-ar putea răspândi în Coreea de Nord din deșertul Gobi, la 1.900 km (1.200 mile) distanță, pare fără temei.

Ziarul nord-coreean a declarat că cetățenii ar trebui să se abțină de la activități în aer liber și trebuie să respecte măsurile de prevenire, cum ar fi purtarea măștilor atunci când ies afară.

Coreea de Nord nu ar fi raportat cazuri noi de coronavirus, o afirmație pe care o pun sub semnul întrebării experții din domeniul sănătății. Phenianul a impus controale stricte la frontieră și măsuri de carantină pentru a preveni un focar. Analiștii spun că un focar ar putea fi devastator pentru țara izolată economic și politic.

Televiziunea KRT de stat a declarat miercuri că praful galben și praful fin pot conține substanțe nocive, precum metale grele și microorganisme patogene, inclusiv viruși.

„Oamenii trebuie să acorde atenție igienei personale după ce se întorc din afară”, a spus un cititor de știri. „De asemenea, muncitorii ar trebui să evite lucrările de construcție în aer liber chiar și la șantierele de reconstrucție.”

Joi, ambasada Rusiei din Coreea de Nord a scris pe Facebook că Ministerul de Externe al Coreei de Nord a ordonat tuturor vizitatorilor din țară și personalului acesteia să aștepte furtuna de praf din interior.