trudeau, prim, ministru, canada
Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei (sursa foto: Flickr)

Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, spune că pandemia globală COVID-19 „e nasoală” și că ar putea pune în pericol întâlnirile cu prietenii și familia de Crăciun, conform CVT News

Recunoscând frustrările legate de blocările parțiale și planurile de Halloween anulate în unele părți ale țării, Trudeau a declarat marți că canadienii trebuie să se pregătească pentru o „iarnă grea”, în mijlocul celui de-al doilea val al virusului.

„Este frustrant să trebuie să le explici copiilor tăi din multe părți ale țării, ca aici, la Ottawa, nu pot merge pe la case conform tradiției de Halloween. Și este frustrant să știi că dacă nu suntem cu adevărat atenți, s-ar putea să nu existe tipurile de întruniri de familie pe care vrem să le avem la Crăciun „, a spus Trudeau la o conferință de presă.

„Copilul meu de șase ani m-a întrebat acum câteva săptămâni: Tată, COVID-19 este pentru totdeauna? Adică, este în clasa 1, acesta ar fi trebuit să fie anul și nici măcar nu pot cânta în sala de clasă”, a mai declarat Trudeau.

Primul ministru i-a încurajat pe locuitori să urmeze în continuare sfatul autorităților locale de sănătate, în ciuda frustrărilor legate de informațiile contradictorii de Halloween, precum și a cerințelor de testare COVID-19 pentru studenți.

„E nașpa, totul e foarte nașpa”, a sumarizat Trudeau situația într-un singur verb.

Între timp, situația nu este prea bună în Canada. Ontario a raportat 827 cazuri noi de COVID-19 și patru noi decese cauzate de virus, determinând numărul total de decese raportate la 9.999 începând de marți.

Quebec, unde locuitorii din cele mai mari orașe ale sale vor trebui ”un lockdown parțial” timp de cel puțin încă patru săptămâni, raportează 963 de cazuri noi de COVID-19 și încă 19 decese.