Favipiravir
Favipiravir (youtube.com)

Prima tranşă de 220.000 de tablete de Favipiravir ajunge joi în depozitele Unifarm, 20.000 dintre aceste doze fiind o donaţie din partea companiei Sun Pharma pentru spitalele COVID. Favipiravir este un antiviral folosit în forme uşoare şi moderate de COVID-19 și ar putea fi produs la Terapia Cluj.

Joi ajunge în depozitele companiei Unifarm prima tranşă de 220.000 de doze de Favipiravir, un medicament antiviral administrat deja pacienţilor cu COVID-19 din China, India şi Rusia.

Studiile clinice recente au arătat că medicamentul ajută în eliminarea mai rapidă a virusului, în patru zile, faţă de 11 zile.

În acelaşi timp, reduce şi durata bolii până la vindecare.

Favipiravir este de fapt un inhibitor al unei enzime esenţiale pentru multiplicarea virusurilor în celulele umane şi se dă în faza uşoară şi moderată a bolii.

„A existat o donaţie de la Ambasada Japoniei, dar până acum nu a fost folosit pe scară largă. Marele avantaj al medicamentului este că, fiind sub formă de tablete, poate fi administrat şi în Ambulator de către medicii infecţionişti, şi de către medicii de familie, adică acasă, la pacienţii care sunt izolaţi”, spune Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, director executiv Primer, pentru Mediafax.