Proteste anti carantina la Belgrad (youtube)

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat miercuri că ar putea fi evitată impunerea unei etape de carantină pentru combaterea reizbucnirii coronavirusului, după ce protestele au degenerat în violențe între poliție și protestatarii furioși de la Belgrad, potrivit AFP.

Zeci de polițiști și manifestanți au fost răniți în incidentele care s-au produs atunci când mii de oameni au ieșit pe stradă marți seara, la anunțul șefului statului că ar trebui să fie din nou închiși în case la sfârșit de săptămână.

Furia a fost îndreptată împotriva președintelui. El este acuzat că a favorizat un al doilea val al epidemiei prin ridicarea rapidă a carantinei inițiale pentru a putea organiza alegerile din 21 iunie, câștigate în mare parte de partidul său (SNS).

Potrivit agențiilor, unii protestatari au reușit pentru scurt timp să intre în clădirea parlamentului, dar poliția i-a împins şi i-a scos, iar aceștia au ripostat aprinzând torțe și aruncând cu pietre, sticle și ouă în polițişti.

AP menţionează că poliția a tras cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din fața clădirii parlamentului în mai multe rânduri, în timp ce unii protestatari au strigat: „Demisia, demisia”.

Mai multe confruntări au izbucnit între unii dintre cei mai extremişti protestatari, care par a aparține unor grupuri de extremă dreaptă, potrivit AP-ului, și polițiștii care au folosit bastoane de cauciuc.

Poliția s-a confruntat cu demonstranţii de la miting şi în faţa clădirii Radioteleviziunii Serbia, pe ai cărei angajaţi opoziţia îi acuză că relatează părtinitor în folosul puterii şi al autorităţilor.

Anterior, președintele Aleksandar Vučić a descris situația cu epidemia de coronavirus la Belgrad ca fiind „alarmantă” și „critică”, deoarece spitalele din acest oraș sunt aproape pline, după ce autoritățile au raportat la începutul zilei cel mai mare număr zilnic de decese prin coronavirus.