Peste 3.000 de locuitori ai Capitalei s-au înscris pentru a fi testați pentru noul coronavirus, în programul „Testăm pentru București”, anunță, vineri, Municipalitatea, la câteva ore de la lansarea proiectului.

„Mă bucur foarte mult că peste 3.000 de bucureșteni au accesat platforma online http://testampentrubucuresti.assmb.ro/ și au aplicat pentru a a fi testați gratuit în vederea diagnosticării eventualei prezențe a virusului SARS-CoV-2. Numărul mare de voluntari înscriși în acest program într-un timp atât de scurt ne confirmă faptul ca bucureștenii așteptau din partea autorităților o astfel de inițiativă, similară celorlalte metropole europene. Pana acum, unitățile medicale testau doar persoanele cu simptome de infectare, iar cei asimptomatici nu aveau posibilitatea sa afle dacă sunt sănătoși sau nu. De aceea, Primăria Capitalei oferă posibilitatea bucureștenilor să se testeze, gratuit, printr-un simplu exudat nazofaringian. Vor fi utilizate teste de tip antigen standard RT-PCR, cele mai utilizate la ora actuală pe plan mondial pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2”, a spus primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Bucureștenii vor completa o declarație ce cuprinde criterii de eligibilitate și date personale (nume, prenume, CNP, serie și număr C.I., vârstă, sex, adresă de domiciliu, număr de telefon, adresă de e-mail, în cazul minorilor sunt necesare datele din certificatul de naștere). După finalizarea acestei prime etape și acceptarea intrării în program, urmează completarea cererii de înscriere și consimțământul pentru participare, conform Digi24.

Fiecare participant înscris primește un număr de înregistrare și un e-mail de confirmare, urmând să fie contactat pentru programare și testarea propriu-zisă.

Testarea se va realiza în mod gratuit, iar Primăria Capitalei urmează să deconteze pentru fiecare persoană testată suma de 200 de lei, direct către laboratoarele de stat și private afiliate proiectului.