rata, incidență, localități
Situația ratei de incidență la nivelul fiecărei localități (sursa foto: Ministerul Sănătății)

Ministerul Sănătății a publicat, luni, analiza epidemiologică pe județe și localități care arată rata de incidență a infecțiilor cu coronavirus la mia de locuitori. Pe baza acestor date, se stabilește care dintre cele trei scenarii vor fi urmate pentru începerea școlii. 

Analiza situației epidemiologice cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile (inclusiv 6.09.2020), fiind realizată la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori:

Scenariul 1 Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
Scenariul 2 Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

și

Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 3 Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online

 

„Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim  demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă (CJSU/CMBSU) vor emite hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021.

Cele mai multe localități din România se încadrează în scenariul verde.

Sunt însă și localități cu focare de COVID-19, care se încadrează în scenariul roșu.

Cum arată situația în țară: 

  • Bucureștiul se încadrează în scenariul galben, incidență fiind de 1,12 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile.
  • Tot în scenariul 2: Alba Iulia, Bacău, Oradea, Brașov, Brăila, Buzău, Târgoviște, Giurgiu, Miercurea Ciuc, Iași, Piatra Neamț, Ploiești, Tulcea, Vaslui și Râmnicu Vâlcea.
  • În scenariul roșu se încadrează localități cu incidență mare de cazuri de COVID-19.  Șiștarovăț, din Arad cu 52,2 la mia de locuitori, Făurei, județul Brăila, unde incidența este de 11,12 la mia de locuitori, localitatea Ungureni din Bacău cu incidență de 23,6/1.000, toate acestea se vor încadra în scenariul roșu. 

 

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.