Președintele diminueaza pericolul epidemiei de coronavirus, deoarece măsurile extraordinare sunt ușurate, insa experții avertizează că amenințarea rămâne prezentă, potrivit AlJazeera.

Slovenia, o națiune muntoasă cu o populatie de două milioane de locuitori, a devenit prima țară europeană care a proclamat sfârșitul epidemiei de coronavirus

„Astăzi, Slovenia are cea mai bună situație epidemică din Europa, ceea ce ne permite să anuntam finalul lepidemiei generală”, a declarat premierul Janez Jansa, la două luni de la declararea epidemiei.

Guvernul spune că rezidenții UE sunt liberi să treacă în Slovenia din Austria, Italia și Ungaria la punctele de control predeterminate, în timp ce majoritatea resortisanților non-UE vor trebui să facă obiectul unei carantine obligatorii de 14 zile.

Primul caz de coronavirus din Slovenia a fost înregistrat pe 4 martie la o persoană care a revenit din Italia vecină. Epidemia la nivel național a fost proclamată pe 12 martie.

Până pe 13 mai, în Slovenia existau 1.467 de cazuri confirmate și 103 decese.

„Deoarece pericolul de răspândire a virusului SARS-CoV-2 rămâne, vor rămâne în vigoare câteva măsuri generale și speciale”, a declarat guvernul într-un comunicat.

Adunările publice rămân interzise în timp ce regulile de distanțare socială și purtarea de mască rămân obligatorii în spațiile publice.

La începutul acestei săptămâni, guvernul a spus că unele centre comerciale și hoteluri vor avea voie să se redeschidă săptămâna viitoare. Acesta a anunțat, de asemenea, fotbalul și toate celelalte competiții ale echipei se pot relua începând cu 23 mai.

În ciuda faptului că Slovenia aparent că a pus capăt epidemiei, experții au clarificat că boala era încă prezentă în țară.