sursa: ires.ro

Un sondaj efectuat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) dat publicității luni relevă faptul că jumătate dintre români cred că statul a ascuns informații importante în această criză și aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede.

Rezultatele principale ale studiului:

  1. 8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță într-o situație de criză similară celei generate de virusul SARS-CoV2.
  1. Peste 4 din 10 români ar fi dispuși să se vaccineze împotriva COVID – 19 odată ce ar exista un vaccin omologat, dar 33% spun că nu s-ar vaccina sub nicio formă. 6 din 10 români ar fi dispuși să se testeze în schimbul primirii unui ”pașaport de imunitate”.
  1. Aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede, în timp ce 1 din 5 români apreciază că este chiar mai periculos.
  1. Jumătate dintre români cred că statul a ascuns informații importante în această criză și același procent cred că statul și presa au avut o înțelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informații cu privire la COVID – 19.
  1. Doar o treime dintre români mai văd statul ca pe un partener de încredere.
  1. România va ieși mai dezbinată după criza generată de pandemia de COVID – 19, cred jumătate dintre români.
  1. Viitorul sigur devine grija principală pentru mai mult de jumătate dintre români.
  1. Apropierea celor dragi este lucrul cel mai de preț care le-a lipsit românilor în perioada stării de urgență.
  1. Aproape 1 din 3 români se așteaptă ca situația financiară proprie să se degradeze după 15 mai.
  1. Peste jumătate dintre români cred că situația economică a țării se va degrada după ieșirea din starea de urgență.