coronavirus, covid-19, medici, echipament, asimptomatici
Spitalul covid din Iasi, este functional doar pe jumatate

Dexametazona, steroid disponibil pe scară largă, poate fi esențial în tratarea celor mai grav bolnavi pacienți cu Covid-19, care necesită ventilație sau oxigen, afirmă cercetători din Regatul Unit, potrivit CNN.

Descoperirile sunt preliminare, fiind încă compilate și nu au fost publicate într-un jurnal revizuit , dar cercetatori care nu sunt implicați în studiu au numit rezultatele un progres.

Doi dintre conducători cercetătorii principali ai studiului din Marea Britanie, care investighează potențialele tratamente cu Covid-19, au anunțat reporterilor, într-o conferință de presă online, marți, că s-a descoperit că un regim cu doză scăzută de dexametazonă pentru 10 zile care ar reduce riscul de moartea cu o treime printre pacienții spitalizați care necesită ventilație.

„Acesta este un rezultat extrem de semnificativ statistic”, afirmă Martin Landray, cercetătorul șef adjunct al procesului.

„Acesta este un rezultat complet convingător. Dacă ne uităm la pacienții care nu au necesitat ventilatoare, dar au fost pe oxigen, a existat, de asemenea, o reducere semnificativă a riscului de aproximativ o cincime”, a spus Landray. Cu toate acestea, nu am văzut niciun beneficiu la acei pacienți care au fost în spital, au avut Covid, dar ai căror plămâni funcționau suficient de bine neavănd nevoie nici de oxigen, nici de ventilatoare”.