coronavirus sua, spital de campanie
Spital de campanie in SUA (sursa: Facebook)

Excesul de mortalitate legat de pandemia Covid-19 din Statele Unite a fost de 300.000 de persoane, potrivit unui studiu al Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) publicat marți și care confirmă faptul că numărul oficial de morți de aproximativ 200.000 de decese subestimează impactul real al virusului, potrivit AFP.

Aproape 200.000 de decese suplimentare au fost atribuite oficial pandemiei Covid în perioada 26 ianuarie – 3 octombrie, însă statisticile mortalității arată că 100.000 de morți au mai fost din alte motive, comparativ cu ceea ce se aștepta pe baza modelelor demografice din ultimii 5 ani.

Aceste 100.000 de decese suplimentare ar putea fi decese care ar fi trebuit atribuite coronavirusului, dar nu au fost consemnate astfel din cauza diagnosticului greșit sau lipsei de testare. Sau ar putea include decese din cauze indirecte ale pandemiei, de exemplu, persoane care au murit de boli de inimă, Alzheimer și demență sau pacienți cu probleme grave respiratorii și care nu au putut să ajungă la spital sau nu au avut voie în spital, din cauza crizei de sănătate.

Dimpotrivă, este posibil ca numărul deceselor provocate de accidente rutiere să fi scăzut, din cauza îngrădirilor și reducerii deplasărilor.

În total, studiile au arătat deja că pandemia a crescut numărul deceselor în Statele Unite cu aproximativ 20%, comparativ cu mortalitatea așteptată anul acesta.