Lege care o apropie de aderarea la NATO
sursa: pexels

Suedia a adoptat o abordare controversată a pandemiei coronavirusului, impunând mult mai puține restricții decât vecinii săi europeni, dând naștere la ceea ce se cheamă “modelul suedez”, notează AlJazeera.

Suedia a adoptat o abordare controversată în lupta pentru stoparea noului coronavirus. În locul închiderii cetățenilor în case, guvernul sugerează linii directoare de distanțare socială. Populația suedeză este într-un procent covărșitor de acord cu planul guvernului său, chiar dacă mulți oameni de știință spun că țara nu face suficient.

Pe 14 aprilie, 22 de cercetători din Suedia au criticat public strategia guvernului și au chemat politicienii să facă schimbări.

Numai timpul va spune dacă așa-numitul “model suedez” este unul potrivit pentru abordarea acestei crize epidemiologice, sau, dimpotrivă, statul scandinav face o greșeală.

Trebuie spus că, până acum, datele concrete susțin politică guvernului scandinav, mai ales că economia țării, practic nu a fost afectată in nici un fel.

Suedia a înregistrat șapte zile la rând cel mai mare număr de decese de COVID-19 pe cap de locuitor din Europa, relatează Reuters.

Dr. Anders Tegnell, epidemiologul-șef al Suediei, a apărut la emisiunea „The Daily Show with Trevor Noah” și a vorbit despre abordarea controversată a țării sale pentru combaterea răspândirii pandemiei coronavirus.

„Nu am calculat niciodată un număr al deceselor atât de mare inițial, trebuie să recunosc”, a declarat acesta adăugând că „am calculat că mai mulți oameni se vor îmbolnăvi, dar rata mortalității chiar ne-a luat prin surprindere”.