Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru
Nelu Tătaru (sursa: Youtube)

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă, într-un interviu acordat joi Agerpres că starea de urgență ar putea fi din nou instituită în România dacă se va ajunge la o cifră de zece mii de cazuri de noi infectări cu noul coronavirus într-un interval de 3-4 zile în toată țara. 

Mai mult, Nelu Tătaru susține că România nu a depăşit primul val al pandemiei de coronavirus şi că ‘„asistăm la a II-a cocoaşă a primului val”, după ce pe teritoriul ţării au fost înregistrate peste 600 de noi cazuri.

„Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri de peste 500. Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată. Altceva e să apară zece mii de cazuri într-o săptămână- jumătate, două şi alta e să apară zece mii de cazuri în patru-cinci zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste zece mii de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe”, a declarat ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a adăugat că de patru săptămâni asistăm la o creștere progresivă, în contextul tuturor relaxărilor. Transmisia comunitară este una accentuată, mai ales în contextul „aglomerărilor urbane” litoral sau Valea Prahovei.

Ministrul Sănătăţii a făcut referire şi la capacitatea secţiilor de terapie intensivă, modificările aduse legislaţiei privind aplicarea măsurilor de carantină sau izolare, precum şi la anchetele făcute de procurori DNA la Unifarm: „Acolo este atent DNA-ul. Noi trebuie să fim atenţi la ce se întâmplă în Ministerul Sănătăţii, în Institutul Naţional de Sănătate Publică, care este evoluţia acestei pandemii şi la sănătatea românilor”.