Nelu Tătaru (sursa: YouTube)

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a fost invitat miercuri după-amiază la Digi24 și a vorbit despre posibilitatea reinstituirii stării de urgență, posibilitatea de testare și pacienții și asimptomaticii externați în ultimele zile. 

Conform spuselor lui Nelu Tătaru, 622 de pacienți COVID-19 fără stare gravă au solicitat externarea în ultimele 24 de ore. Totodată, peste 30 de mii dintre cei aflați în izolare a optat să părăsească izolarea. În plus, pese 1200 dintre cei carantinați nu mai sunt în carantina, tot conform lui Tătaru.

Ministrul Sănătății susține că avem o transmitere comunitară a coronavirusului. Argeș, Botoșani, Vrancea, Brașov și Iași au o transmitere comunitara accentuată. Totuși, Tătaru spune că nu există încă focare în adevăratul sens al cuvântului.

Nelu Tătaru mai spune că Președintele Klaus Iohannis poate da decret prezidențial pentru instituirea stării de urgență, nefiind acum în această situație.

Ministrul Sănătății nu crede că va fi o creștere exagerata a cazurilor în următoarea perioadă, dar „depinde de noi dacă va creste numărul de cazuri sau nu”.

Capacitatea de testare, potrivit Ministrului este de 17 mii de teste pe zi. Acestă capacitate depinde și de capacitatea umană. Sunt, conform lui Tătaru, 125 de locații de testare COVID-19 pe teritoriul României.