Corina Rebegea
Corina Rebegea / sursa: facebook

Numărul cazurilor de infectare cu covid continuă să crească în Europa de Est ca urmare a creșterii teoriilor conspirației susținute de ruși, potrivit experților, deoarece un sondaj a descoperit că 41% dintre cetățeni români considerau, în luna aprilie, că COVID-19 este o armă biologică fabricată în SUA, scrie express.co.uk.

Corina Rebegea, director al Centrului de analiză a politicii europene, susține că o campanie de dezinformare susținută de mass-media statului rus a redus în mentalul publicului riscurile COVID-19 și a contribuit la o creștere a infecțiilor și a deceselor în Rusia și alte țări. Cel mai important expert în politică externă a vizat agenția de știri Sputnik susținută de Kremlin și grupuri anti-vaccinare pentru promovarea teoriilor conspirației online în timpul crizei de sănătate globală.

Rebegea a spus: „Cei care fac aceste campanii de dezinformare sunt oameni de stat, precum și o multitudine de persoanitati locale. Mesajele care reduc la minimum efectele coronavirusului sunt preluate de politicieni și comentatori. Se pare că este foarte periculos în România, deoarece vedem un model caracteristic Balcanilor, în care penetrarea propagandei rusești este mai profundă.”

România a înregistrat o creștere uriașă a infecțiilor cu 1.000 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în fiecare zi începând cu 22 iulie.

Unele dintre cele mai mari rate din Europa au apărut în mai multe state din fosta zona de influență a Uniunii Sovietice, cu 40 de cazuri săptămânale noi la 100.000 de persoane înregistrate în Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia.

Nicolae Țîbrigan, analist la Laboratorul pentru Analiză Războiului Informațional și Comunicarea Strategică, a subliniat efectele uriașe ale campaniilor de dezinformare asupra oamenilor.

El a menționat un studiu realizat în aprilie în perioada maximă a pandemiei în toată Europa, care a descoperit că 41 % dintre români credeau că COVID-19 este o armă biologică fabricată în SUA – o afirmație complet nefondată.

El a adăugat: „Sondajele sugerează persoanelor predispuse să creadă că aceste teorii ale conspirației au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19.

„Din păcate, neglijența acestei categorii de oameni care sunt creduil față de minciunile internetului pune în pericol propriile vieți și viețile celor din jurul lor.”

Raed Arafat, șeful Departamentului Guvernului României pentru Situații de Urgență, a declarat că izolările locale și utilizarea obligatorie a măștilor în public au fost folosite pentru a încerca a se combate virusul.

Cei mai mulți funcționari publici din România susțin că mesajul guvernului a fost estompat de articole online neoficiale și postări de social media de către grupuri care îndeamnă oamenii să ignore îndrumările.

De asemenea, el susține că așa-numiții experți medicali li s-a oferit o platformă pentru a răspândi „opiniicare nu aveau bază științifică”