Studiu pasi simpli care pot opri focarele Covid-19
Coronavirus / sursă foto: pixnio

Dacă oamenii se spală regulat pe mâini, poartă măști și își păstrează distanța fizică unul de celălalt, aceste trei comportamente simple ar putea opri cea mai mare parte a pandemiei Covid-19, chiar și fără un vaccin sau tratamente suplimentare, potrivit unui nou studio, scrie CNN.

Studiul, publicat marți în jurnalul PLoS Medicine, a creat un nou model pentru a analiza răspândirea bolii și eforturile de prevenire care ar putea ajuta la oprirea acesteia.

Ratele de contact din studiu s-au bazat pe interacțiunea oamenilor din Olanda, dar modelul este potrivit și pentru alte țări occidentale, au spus cercetătorii de la Universitatea Medical Center Utrecht

„O epidemie mare poate fi prevenită dacă eficacitatea acestor măsuri depășește 50%”, au scris ei.

Dacă, totuși, publicul este lent în luarea acestor măsuri, dar schimbă în cele din urmă comportamentul, acesta poate reduce numărul de cazuri, dar nu întârzie un vârf în cazuri, conform modelului.

Dacă guvernele izolează din timp, dar nimeni nu ia măsuri suplimentare de protecție personală, acest lucru ar întârzia, dar nu ar reduce un vârf în cazuri. O intervenție de trei luni ar întârzia vârful cu cel mult șapte luni, a constatat studiul.

Dacă distanțarea fizică impusă de guvern a fost combinată cu conștientizarea bolii și pași personali, înălțimea vârfului ar putea fi redusă, chiar și după ce ordinele de depărtare socială impuse de guvern au fost ridicate.

„Mai mult, efectul combinațiilor de măsuri auto-impuse este unul benefic”, au scris cercetătorii. „În termeni practici, înseamnă că SARS-CoV-2 nu va provoca un focar mare într-o țară în care 90% din populație adoptă spălarea mâinilor și distanțarea socială care sunt 25% eficiente”.

Chiar și cu distanțarea fizică impusă de sine, contactele cu ceilalți s-ar putea să nu fie eliminate în totalitate. De exemplu, persoanele care locuiesc împreună vor interacționa, crescând probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească. Deci, mici focare sunt încă probabile.

Autorii susțin că guvernele ar trebui să educe publicul despre modul în care virusul se răspândește și să crească conștientizarea cu privire la rolurile cruciale ale distanțării, spălarea mâinilor și, de asemenea, utilizarea mascării în controlul unei epidemii în curs de desfășurare. Nu diferențiază între impunerea unora dintre aceste comportamente sau încurajarea acestora.