Coronavirus

Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe Medicale, conduși de profesorul Zhang Shuyang, au publicat un articol în arhiva online bioRxiv despre o posibilă formă de tratament ieftin pentru eradicarea Sars-CoV-2, potrivit Il Giornale.

Primele rezultate sunt reconfortante, chiar dacă vor trebui efectuate studii suplimentare, înainte ca specialiștii să se hazardeze să tragă concluzii pripite.

Publicația „South China Morning Post” susține că medicamentul este GC376, utilizat pentru tratarea peritonitei infecțioase feline (FIP), o boală foarte gravă pentru pisici, cauzată de o formă a virusului care se transmite însă și la oameni. Într-un test de laborator, echipa chineză a descoperit că medicamentul în cauză poate bloca în mod eficient replicarea virusului COVID-19.

Testul vine la câteva săptămâni după ce compania americană de medicamente pentru pisici a anunțat prezentarea unei cereri de aprobare de urgență către Food and Drug Administration din Statele Unite (FDA), tocmai pentru a începe studiile clinice ale medicamentului pe oameni.

Cum acționează medicamentul și ce-l face eficient

  • medicamentul felin este capabil să se lege de o importantă enzimă Sars-CoV-2, așa-numita Mpro, adică enzima care descompune marile proteine ale unui organism în aminoacizi. Virusul utilizează tocmai acești aminoacizi ca „elemente de construcție”.
  • fără Mpro, noul coronavirus nu se poate reproduce.
  • GC376 poate intra în celulele infectate și poate inhiba producția virală. Pentru a obține un astfel de efect, a fost necesară o concentrație foarte scăzută de medicament; efectul obținut a fost maxim.