Marea Britanie, prima tara, AstraZeneca, Vaccin
Vaccin / sursa: pixinio

Uniunea Europeană avertizează că doar o parte din populația blocului comunitar ar putea fi vaccinată contra COVID-19 până în 2022. Oficialii UE care au participat la o reuniune internă spun că vor asigura vaccinuri, însă acestea s-ar putea să nu fie eficiente sau să nu fie în cantitați suficiente, scrie Reuters.

„Nu vor fi suficiente doze de vaccinuri COVID-19 pentru întreaga populaţie, înainte de sfârşitul lui 2021”, le-a spus un oficial al Comisiei Europene diplomaţilor din statele membre UE, care au participat luni la o reuniune cu uşile închise, a dezvăluit o persoană care a participat la această întâlnire.

Un al doilea oficial european a confirmat pentru Reuters această declaraţie.

Uniunea Europeană numărără aproximativ 450 de milioane de persoane. Oficial, au fost asigurate peste un miliard de doze de potențiale vaccinuri împotriva COVID-19 de la trei mari producători de medicamente. În prezent, blocul comunitar negociază achiziţia în avans a unui alt miliard de doze de vaccinuri de la alţi producători, deși încă nu a fost găsit un vaccin eficient și sigur.

Pentru că numărul de doze ar fi limitat, UE îndeamnă statele să vaccineze mai întâi persoanele din categoriile vulnerabile și personalului esenţial, precum lucrătorii din sistemul de sănătate, vârstnicii şi persoanele cu boli cronice.

În luna iulie, un raport convenit de Executivul comunitar şi guvernele UE menţiona că cel puţin 40% din populaţia UE ar trebui să fie vaccinată în prima fază.

Unele state membre vor să îşi rezerve doze de vaccin pentru întreaga lor populaţie, cu obiectivul de a le distribui încă de la mijlocul lui 2021.

Însă un al treilea oficial european a apreciat că acest obiectiv îndrăzneţ ar putea fi atins numai dacă Uniunea Europeană ar ajunge la acorduri de furnizare cu cel puţin şapte producători de vaccinuri.

Până acum UE şi-a asigurat doze din vaccinurile potenţiale împotriva COVID dezvoltate de firmele AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson. De asemenea, UE poartă discuţii în acelaşi sens şi cu Moderna, Pfizer şi CureVac.