Sinovac, vaccin chinezesc
Vaccinul Sinovac anti-Covid

Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea fi gata până la sfârșitul anului, deși testele clinice au fost suspendate după ce unii pacienți au avut reacții adverse- anunță grupul farmaceutic britanic AstraZeneca. Compania lucrează cu universitatea Oxford la un vaccin experimental care a avut rezultate promițătoare până acum- scrie AFP citată de Agerpres.

„Încă am putea avea un vaccin până la sfârşitul anului, începutul anului viitor”, a declarat directorul general al companiei, Pascal Soriot, în cadrul unei conferinţe desfăşurată online, găzduită de grupul media Tortoise, şi potrivit comentariilor confirmate de un purtător de cuvânt al AstraZeneca.

El a explicat că un grup de experți independenți va decide când vor fi reluate testele pe pacienți. Soriot a mai spus că o pauză în studiile clinice nu este anormală.

Decizia suspendării studiilor clinice a fost luată după ce un participant la experiment a avut o reacție alergică severă la serul anti-coronavirus, notează AFP.

Vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca și Universitatea Oxford a ajuns în ultima fază a testelor clinice pentru a verifica siguranța și eficacitatea acestuia. Antidotul a fost testat pe voluntari din Marea Britanie, Brazilia, Africa de Sud și Statele Unite.

Organizația Mondială a Sănătății a transmis că sunt 35 de „vaccinuri candidat”. Nouă dintre acestea  au început ultima etapă a studiilor clinice- testarea pe oameni.

Agenţia Europeană pentru Medicamente estimează că „ar putea dura cel puţin până la începutul anului 2021 ca un vaccin contra COVID-19 să fie gata pentru aprobare şi disponibil în cantităţi suficiente” pentru utilizare la nivel mondial.