Se pare că un vaccin împotriva coronavirusului a oferit protecție împotriva bolii Covid-19 pentru șase maimuțe rhesus, potrivit BBC .

Acest lucru dă o speranță timpurie pentru vaccin, care este acum supus studiilor clinice umane. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că acest rezultat va avea efect la oameni.

Animalele cărora li s-a administrat vaccinul și care au fost apoi expuse la SARS-CoV-2 au avut o cantitate mai mică de virus în plămâni și căile respiratorii. S-a constatat acest lucru, prin comparație cu un grup de maimuțe care nu a primit vaccinul.

Experimentul a avut loc în SUA, cu participarea cercetătorilor de la Institutele Naționale de Sănătate (NIH) ale guvernului american și de la Universitatea din Oxford.

Vaccinul părea să protejeze animalele împotriva dezvoltării pneumoniei.

Macacii Rhesus au sisteme imune similare cu oamenii.

Cât de aproape de dezvoltarea unui vaccin suntem?

Acest răspuns a fost observat în unele studii timpurii de vaccin împotriva animalelor împotriva SARS – un alt coronavirus – și s-a dovedit un obstacol în dezvoltarea unui vaccin pentru această boală.

 Studiul nu a fost încă revizuit de alți oameni de știință și publicat în mod oficial, dar prof. Stephen Evans de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, l-a descris drept „de înaltă calitate” și „foarte încurajator”.

Între timp, în Marea Britanie au loc, în prezent, studii cu peste 1.000 de voluntari umani prin Universitatea din Oxford.

În prezent, sunt dezvoltate peste 100 de vaccinuri experimentale împotriva coronavirusului.