sursa: wikipedia commons

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a făcut declarații cel puțin surprinzătoare, miercuri seara, în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24, în legătură cu epidemia de coronavirus din România.

Acesta crede că virusul „e mai vlăguit”, nu are capacitate mare de transmitere, iar asimptomaticii nici nu ar transmite boala. Totodată, Vosganian a afirmat că populația nu ar fi de vină pentru creșterea numărului de infectări și că nu se comportă altfel decât în alte țări.

„În primul rând, cred că ar trebui, totuși, epidemiologii să ne explice ce se întâmplă. E simplu să dai vina pe populație. Dar eu nu cred că românii se comportă cu totul altfel decât se comportă italienii, francezii, spaniolii, mai ales că în țările alea au fost și mișcări de protest. Nu cred că plajele românești arată altfel decât plajele din Grecia, unde avem sub 30 de cazuri pe zi și un singur deces în ultima săptămână. Mie mi se pare că e o soluție confortabilă să dai vina pe români. Eu cred că românii au fost destul de disciplinați în starea de urgență și-n starea de alertă. Adică în România n-au fost proteste publice, n-au fost îndemnuri la rezistență civică și nu știu să existe vreun parlamentar care să îndemne la încălcarea legii. Cred că focarele din spitale și din căminele de bătrâni nu au fost corect stăpânite și poate că ăsta este unul din argumente. Dincolo de asta, trebuie să vedem cum evoluează. Nu știu, eu îmi păstrez speranța că au fost ultimele zvâcniri ale ghiaurului, cum se spunea în filmul Mihai Viteazu”, a declarat deputatul ALDE.

Dragoș Pislaru, europarlamentar USR-PLUS, spune că persoane ca Varujan Vosganian, care e formator de opinie, nu ar trebui să minimizeze importanța virusului. „Mesaje pe care domnia sa și mulți alți parlamentari și oameni politici le-au dat, dinspre zona PSD cu predilecție, cred că sunt foarte nocive și aceste mesaje au descumpănit populația și au făcut să fie înțeleasă greșit importanța respectării acestor norme. (…) Virusul nu este cu nimic mai vlăguit. A sugera că virusul este mai mic ca intensitate este o greșeală enormă”, a declarat Dragoș Pîslaru la „Jurnalul de Seară”.

La observația că OMS spune clar că asimptomaticii transmit boala, Varujan Vosganian a replicat că ar vrea să vadă și el acele studii și a adăugat: „Atunci, am să vă întreb: cei câteva mii de testați pozitiv din ultimele săptămâni cui au transmis boala? Înseamnă că ar trebui să avem mii și mii de cazuri noi. E limpede că nu există o contaminare din aceea accelerată. (…) Până când virusul nu are o evoluție asimptotică înseamnă că nu are o capacitate de multiplicare mare” – a conchis deputatul din partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Afirmațiile lui Varujan Vosganian au stârnit „revoltă” și în rândul celorlalți invitați ai emisiunii: deputatul PNL Dan Vâlceanu și președintele PMP, Eugen Tomac.