parlament, românia
Parlamentul României (sursă foto: Radio România Internațional)

Votul în plenul Senatului pe proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost amînat pentru luni.

Amânarea a fost făcută la solicitarea PSD pentru luni dimineața, la ora 9.30.

Senatorii au avut sâmbătă pe ordinea de zi dezbaterea proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Orban: Sunt la capătul puterii

„Transmit un mesaj de revoltă și indignare. Amânarea adoptării legii înseamnă o cresterii dramatică a riscului de infectare. Guvernul si autoritățile sunt lipsite de un instrument vital. (…) Există riscul ca persoanele infectate să se plimbe liber în societate. (…) Este evident că avem o crestere a numărului de cazuri, nu pot să înțeleg de ce PSD se încăpățânează sătragă de timp să ne pună bețe în roate. Sunt la capătul răbdării, acest joc afectează sănătatea oamenilor. Le mai solicit o dată, adoptați legea”, a declarat Ludovic Orban.

 

Legea a fost votată în Camera deputaților. Pro România a votat împotrivă

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a întrunit joi consensul deputaţilor, după mai multe ore de dezbateri în Comisia juridică, iar grupul Pro România a votat împotriva acestuia.

Actul normativ urmează să fie transmis Senatului pentru dezbatere și adoptare.

  • Izolarea va fi obligatorie pentru bolnavi, carantina va fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană și se aplică suspecților.
  • Ordinul DSP poate fi atacat in instanță.

Votul a venit după ce Comisia juridică a adoptat un raport favorabil la proiectul Guvernului privind carantinarea și izolarea, fiind acceptate mai multe amendamente convenite și în urma discuției cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Au fost 266 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă”, 8 abține, iar un deputat nu a votat.