Sălaj: 80 de ani de la masacrele horthyste / Comemorare a martirilor de la Treznea (sursă foto: Wikipedia)

Astăzi se împlinesc 80 de ani de la masacrele horthyste care au avut loc în mai multe localități din Transilvania, iar oficialitățile locale și județene din Sălaj au participat la o ceremonie de comemorare a celor din comuna Treznea care și-au pierdut viața în urma acestora, transmite Agerpres.

În cadrul ceremoniei au fost depuse jerbe de flori la Monumentul Eroilor din localitatea Treznea și la mormântul doctorului Ioan Pușcaș, fiu al satului Treznea. În această localitate au murit în timpul masacrelor 86 de persoane.

„Suntem obligaţi să luptăm şi noi în vreme de pace împotriva intoleranţei şi urii rasiale, împotriva xenofobiei, împotriva naţionalismelor deviante şi marginale, împotriva discriminărilor şi împotriva tuturor atentatelor la demnitatea umană. Trebuie să combatem cu tărie, orice formă de ideologie extremistă.”, a spus Marcel Virgil Turcaș, prefectul județului Sălaj, în cadrul ceremoniei.

Un alt eveniment de comerorare va avea loc duminică în localitatea Ip, unde în urmă cu 80 de ani au fost ucise 157 de persoane. Masacrele horthyste au fost declanșate de trupele maghiare aflate sub comanda regentului Miklós Horthy, după intrarea în vigoare a Dictatului de la Viena, prin care Ungaria pierdea Ardealul de Nord. Sute de români din Transilvania au fost uciși.