Mozaic din interiorul catedralei Sfânta Sofia (sursă foto: Flickr)

Unele mozaicuri din bazilica Sfânta Sofia din Istanbul, reprezentând figuri creştine, vor fi acoperite cu draperii în timpul rugăciunilor musulmane, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc. Primele rugăciuni musulmane în Hagia Sofia ar urma să aibă loc vineri, 24 iulie- scrie timpul.md

Este vorba de imagini în care apar Maica Domnului și Arhanghelul Gabriel și care se află pe direcția către care se îndreaptă un musulman atunci când se roagă- a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, la postul de televiziune NTV. Alte mozaicuri nu vor fi acoperite întrucât nu sunt pe această direcție, chiar dacă îl reprezintă pe Iisus sau alte figuri creștine. Oficialul turc nu a precizat însă dacă acestea vor rămâne permanent neacoperite.

În afara rugăciunilor, bazilica Sfânta Sofia va fi deschisă tuturor vizitatorilor şi turiştilor, iar toate mozaicurile vor fi descoperite, au informat autorităţile din Turcia.

La începutul acestei luni, printr-o decizie care a stârnit critici şi îngrijorare la nivel internaţional, preşedintele Tayyip Erdogan a anunţat că bazilica Sfânta Sofia va fi deschisă pentru practicarea cultului musulman în urma unei hotărâri judecătoreşti care a decis că transformarea clădirii în muzeu, în 1934, a fost ilegală.