Preasfinţitul părinte Ignatie indeamna la boicot impotriva Turciei
Hagia Sofia / sursa: wikipedia

Diplomația rusă a declarat, luni, că transformarea fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee a fost o „afacere internă” a Turciei, comentarii contrare celor ale Bisericii Ortodoxe Ruse care a criticat dur Turcia, potrivit AFP.

„Considerăm că aceasta este o afacere internă a Turciei și nici noi, nici ceilalți nu ar trebui să ne amestecăm”, a declarat secretarul de stat rus pentru Afaceri Externe, Sergei Verchinin, citat de agenția publică RIA Novosti.

„Cu toate acestea, nu putem să nu atragem atenția asupra importanței acestui site din punctul de vedere al culturii și civilizației mondiale”, a adăugat el.

Aceste declarații vin după ce Biserica Ortodoxă Rusă a criticat Turcia că nu a ascultat și auzit „preocuparea” a „milioane de creștini”.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat apoi că Hagia Sofia va fi deschisă pentru rugăciunile musulmane ca moschee vineri, 24 iulie.

Uniunea Europeană a cerut, luni, Turciei să anuleze decizia de transformare în moschee a fostei Catedrale ortodoxe „Sfânta Sofia” din Istanbul, informează agenţia Associated Press.

Miniştrii de Externe ai ţărilor UE „condamnă decizia Turciei de transformare a unui monument emblematic precum «Sfânta Sofia»”, a declarat Josep Borrell, Înaltul reprezentat UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.